Jesienne potrawy z pewnością wykorzystują składniki dostępne o tej porze roku. W Polsce o tej porze roku nie brakuje więc dań z dyni, jabłek czy kapusty. A jak to wygląda w innych zakątkach świata? W najnowszych wpisie typowo jesienne potrawy w kilku krajach na świecie!
Chiny – Mooncake
Jesienne potrawy w Chinach z pewnością kojarzą się Mooncake. Są to tradycyjne ciasteczka przygotowywane z okazji Święta Środka Jesieni, które obchodzi się ku czci księżyca. Mogą być różnej wielkości, ale zawsze mają okrągły kształt. Cienka warstwa ciasta powstaje z golden syrup (może być też syrop klonowy), oleju roślinnego, wody, żółtka oraz mąki. Natomiast w środku znajdują znajdują się różne farsze – najczęściej ze słodkiej fasoli lub z pasty z orzechów lotosu. Są jednak też wersje, w których znajduje się szampan, a nawet kamienie szlachetne.
Dania – jabłka
Francja – kasztany
Francja z kolei uchodzi za stolicę jadalnych kasztanów. W tym kraju produkuje się ich aż 12 ton rocznie, a w Lyonie odbywa się nawet Festiwal Kasztanów. Gorące, jadalne kasztany przede wszystkim jednak kojarzą się placem Pigalle, ale nie tylko tam można zjeść ten smakołyk. W dodatku można je jeść pod różnymi postaciami! We Francji nie brakuje kasztanów w lukrze, kremu z kasztanów, ciasta z mąki kasztanowej, czy kasztany z grilla.
Norwegia – far i kal, czyli baranina w kapuście
Baranina w kapuście uchodzi za jesienne narodowe danie jesieni. Mięso owcze gotowane jest z kawałkami kapusty doprawione solą i pieprzem, a następnie podawane z ziemniakami. Danie jest smaczne i proste do przygotowanie, ale to nie koniec jego zalet! Baranina w kapuście nie musi się ładnie prezentować, a wręcz nie powinna. Dlatego nie trzeba się obawiać, że się je źle wykona.
Peru – picarones
Jesienne dania z Peru to przede wszystkim picarones. Ten klasyczny peruwiański deser może nas zaskoczyć, a kupi się go nie tylko w restauracjach, ale też na targach ulicznych. Picarones to smażone w głębokim tłuszczu krążki z ciasta z dyni i słodkich ziemniaków. Na zewnątrz są niezwykle chrupiące, a w środku miękkie i charakteryzuje je bardzo słodki smak.
Salwador – indyk z warzywami
Indyk to popularne jesienne mięso nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale też w Salwadorze. W tym kraju najczęściej podaje się go z mieszanką warzyw z przyprawami, które najczęściej smaży się na jednej patelni z mięsem. Dopiero, gdy są gotowe to się je oczyszcza, a na koniec podaje na talerzu z indykiem. Resztki zimnych kawałków mięsa mogą być też podawane z odrobiną sosu w kanapkach zwanych pavo con pan.
Włochy – risotto z dynią
Włochy kojarzą się głównie z pizzą i spaghetti, ale risotto to również ważny element tej kuchni. Z kolei dynia jest chyba jesienną królową warzyw. Dlaczego więc jej nie połączyć z jednym z włoskich elementów? Risotto alla Zucca, bo o nim mowa powstaje głównie z ryżu carnarolli, niesolonego masła oraz dyni lub butternut squash, czyli dyni piżmowej. Z racji tego, że warzywa w najlepszej postaci otrzymamy jesienią, to właśnie wtedy to danie najczęściej pojawia się na włoskich stołach.