Podróże to nie tylko odkrywanie ciekawych miejsc, ale też poznawanie nowych smaków. W listopadzie odwiedziłam włoski rejon Apulię, ale do tej pory nie zdążyłam napisać wpisu dotyczącego miejscowych specjałów. Jednak teraz rozpoczyna się sezon urlopowy, a wiele osób wyrusza na odkrycie tamtych pięknych okolic. Dlatego myślę, że to dobry moment na opisanie restauracji w Bari, w którym miałam nocleg i jadłam wszystkie posiłki. 5 dni to wprawdzie nie dużo na odkrycie wszystkich lokali, ale może moje doświadczenia staną się dla innych małą wskazówką.

Co warto wiedzieć na temat kuchni apulijskiej?

Włoska kuchnia jest znana na całym świecie i chyba nikomu nie trzeba jej dokładnie opisywać. Warto jednak wspomnieć, że mieszkańcy Apulii nadal poświęcają jej mnóstwo uwagi, a do przygotowania potraw wkładają całe serce. Dlatego w czasie wizyty w tym rejonie warto na śniadanie kupić świeżą foccacię prosto z miejscowej piekarni, tradycyjny włoski obiad tuż przed sjestą, a na kolację pizzę lub panzerotti. Zanim jednak wyruszymy na poszukiwanie miejscowych specjałów, musimy pamiętać, że w Bari lokale są zamknięte w godzinach 15.00-19.00. Dlatego jeśli nie zdążymy zjeść obiadu przed 15.00, to będziemy chodzić głodni lub będziemy musieli wybrać jeden z fast foodów. Ratunkiem mogą być tapasy, które kupimy w sieciówkach dostępnych we Włoszech oraz Hiszpanii, czyli 100 mondaditos. Oszczędnych ucieszy fakt, że większość z nich kosztuje zaledwie 1 euro.

Co warto zjeść w Bari?

Foccacia

Znajdziemy ją w różnych częściach Włoch pod odmiennymi postaciami. W Bari dostaniemy focaccię barese z pomidorami, oliwkami i solą morską. Jest okrągła i wyglądem przypomina pizzę, a sprzedawcy kroją ją na trójkątne kawałki. Możemy kupić całą foccacię za 2 euro lub tylko kawałek. Najlepiej smakuje świeża prosto z piekarni i doskonały wybór na włoskie śniadanie. W trakcie pobytu jadłam foccacię z Panificio Santa Rita przy Strada Palazzo di Città 38 i byłam nią zachwycona, więc warto ją zjeść w Bari.

Foccacia

Panzerotti

Ma kształt rogala i jest wypełnione nadzieniem. To najbardziej klasyczne wypełnione jest sosem pomidorowym i mozzarellą, ale dostępne są też różne inne dodatki. Panzerotti kupimy w wielu lokalach, a ich cena zależy od nadzienia, które wybierzemy. To świetny pomysł na kolację i doskonale będzie smakować z połączeniu z piwem. Możemy wziąć przykład z mieszkańców i jeść go na stojąco lub na usiąść na murku, czy ławeczce na jednym z okolicznych placów.

Panzerotti

Sgagliozze

Sgagliozze to kawałki polenty smażonej na głębokim oleju przyprawione solą. Przyrządzane są na ulicach w ogromnych garnkach przez starsze mieszkanki miasta. W sezonie można je spotkać codziennie wieczorem, natomiast po sezonie sgagliozze można kupić w weekendy, ponieważ w pozostałe dni na ulicach jest dość pusto.

Sgagliozze

Orecchiette

Nikt sobie nie wyobraża włoskich potraw bez makaronu. W Bari koniecznie trzeba spróbować orecchiette, które jest typowe dla tego regionu. Ten makaron ma kształt małych uszek i jest przygotowany przez miejscowe kobiety na stanowiskach w Strada delle Orecchiette przy Arco Basso. Warto się więc tam wybrać i przespacerować uliczkami, poczujecie się jak w innym świecie.

Orecchiette

Tiedda Barese

To tradycyjna potrawa z Bari składająca się ryżu, ziemniaków i małż z dodatkiem cebuli oraz pomidorów. Składniki są ułożone warstwowo, dzięki temu smaki mogą się połączyć. Miłośnicy poznawania regionalnych potraw powinni koniecznie ją zjeść w Bari.

Gdzie zjeść w Bari? (Lokale, które miałam okazję odwiedzić)

Pizzeria di Cosimo (Largo Albicocca 19)

Pizzeria znajduje się przy urokliwym Placu Zakochanych. Dostaniemy tam pyszne pizze oraz panzerotti, więc to doskonałe miejsce na kolację. Smak potraw jest w porządku, a ceny bardzo niskie (najtańsze pizze kosztują 4 euro). Miejsce warte polecenia, ale nie trafiłam tam na najlepszą pizzę w swoim życiu.

Ando Food&Fashion (Str. Palazzo di Città 14)

Jeżeli lubicie kosztować potrawy w różnych miejscach, to warto się tam wybrać. Jadłam tam orecchiette z sosem pomidorowym i danie było w porządku. Nie można mu było nic zarzucić, ale też nie zachwycało i zdarzało mi się jeść lepsze. Ceny potraw standardowe, więc nie musimy się martwić, że obiad będzie nas drogo kosztował.

Orecchiette

Spaghetteria (Piazza del Ferrarese 18)

Przyznam szczerze, że to mój ulubiony spośród tych odwiedzonych w Bari. Sos pomidorowy był dokładnie taki, jak lubię. Dobre spaghetti można było zjeść w cenie 6-10 euro w zależności od rodzaju. W dodatku w cenę słynnego, włoskiego coperto (2 euro) była wliczona woda oraz pieczywo do schrupania w czasie oczekiwania.

Spaghetti Spaghetti

Ristorante Pizzeria Buenalleggre (Via Re Manfredi 6)

Natomiast w tym miejscu trafiłam na najlepszą pizzę, jaką w życiu jadłam. Była to pizza straciatella, w której ser tworzył doskonałą kompozycję z sosem pomidorowym. Ceny pizz nieco droższe niż w Pizzerii di Cosimo, ale już za kilka euro możemy trafić na dobrą pizzę. Niestety jakość zdjęcia jest kiepska ze względu na oświetlenie w lokalu.

Pizza Straciatella

L’Osteria del Borgo Antico (Piazza Mercantile 15)

Wizyty w tym miejscu nie wspominam zbyt dobrze, ale przyczyną mógł być zły wybór potrawy. Zdecydowałam się na makaron z sosem pomidorowym i lokalnym serem, a tego sera było zdecydowanie za dużo. Ledwo dojadłam swoją porcję i wieczorem kiepsko się czuła. Natomiast moja koleżanka jadła lokalny przysmak (Tiedda Barese) i była bardzo zadowolona.

jedzenie w Bari

A na koniec jeszcze kilka zdjęć związanych z jedzeniem w Bari

jedzenie w Bari jedzenie w Bari jedzenie w Bari jedzenie w Bari jedzenie w Bari jedzenie w Bari

 

Może Cię również zainteresować: