Słodycze uwielbia większość osób na świecie. Wiele krajów słynie z pewnych słodkich przysmaków. Przykładowo, Francja kojarzy nam się croissantami, Hiszpania z churrosami, a Stany Zjednoczone z donutami. Jest jeszcze wiele innych słodkości z różnych stron świata. W dzisiejszym wpisie kilka deserów, które jeszcze bardziej zachęcą nas do podróżowania.
Bananowe ciasto z toffi, Anglia
To bardzo popularne w Anglii ciasto pojawiło się stosunkowo niedawno na kulinarnej mapie świata. Przepis powstał w 1972 roku, a jego twórcami byli Ian Dowding, kucharz z restauracji The Hungry Monk oraz jego szef Nigel Mackenzie. Klasyczna wersja deseru zawiera grubą warstwę karmelu, bitą śmietanę, banany oraz kruchy ciasteczkowy spód. To wszystko sprawia, że cieszy się on niezwykłą popularnością od ponad 40 lat.
Oliebollen, Holandia
Oliebollen to holenderskie pączki, który mieszkańcy zajadają się w sylwestra. Jednak można je też kupić w inne, szczególnie jesienne dni. Ten przysmak jest obecny w holenderskiej kulturze od wieków, można je nawet dostrzec na XVII-wiecznym obrazie. Oliebollen smaży się je na głębokim tłuszczu, do środka dodaje się rodzynki albo kawałki jabłka, a na koniec posypuje cukrem pudrem.
Brigadeiros, Brazylia
Brigadeiros (brazylijskie trufle) zostały uznane za najbardziej pożądany smak świata. Ten deser wykonuje się ze sproszkowanej czekolady, skondensowanego mleka oraz masła. Przepyszne ciasteczka powstały na cześć Eduarda Gomesa „Brygadzisty alias Brigadeiro” i to właśnie od jego przydomka wzięły swoją nazwę. Obecnie Brazylijczycy jedzą je z okazji każdego większego święta.
Suspiro a la Limena, Peru
Suspiro a la Limena tłumaczy się jako „westchnienie mieszkanki Limy”. Podobno deser jest tak pyszny, że po jego spożyciu na pewno usłyszymy takie dźwięki, gdyż jest tak pyszny. Czym się charakteryzuje Suspiro a la Limena? Jest to delikatny karmelowo-jajeczny krem, pokryty bezą i posypany mielonym cynamonem.
Dadar Gulung, Indonezja
Dadar Gulung dosłownie oznacza zwinięty naleśnik. Taki deser jest niezwykle popularny na indonezyjskich wyspach, szczególnie Bali i Jawie. Swój zielony kolor zawdzięcza paście pandanowej, a jego nadzienie składa się z karmelowych wiórek wymieszanych z syropem z cukru palmowego.
Mochi, Japonia
Mochi to tradycyjne japońskie kluski/ciastka, które przygotowuje się z klejącego ryżu lub mąki ryżowej. Obtacza się je w sezamie lub proszku sojowym. Często zawierają nadzienie wykonane ze słodkiej fasoli anko bądź truskawek. Mochi jest dostępne w Japonii przez cały rok, ale najczęściej sięga się po nie w pierwszych tygodniach nowego roku.
Pavlova, Australia/Nowa Zelandia
Pavlova to bardzo popularna na całym świecie deser. Jest to przepyszna beza obsypana owocami. Warto wspomnieć, że o pochodzenie tego deseru Australia często kłóci się z Nową Zelandią. Obydwa kraje uważają, że to właśnie u nich po raz pierwszy podano ten pyszny deser.