Podróże to też odkrywanie nowych smaków! Niestety w obecnej sytuacji jesteśmy pozbawieni kosztowania przysmaków lokalnych kuchni w różnych zakątkach świata. Jednak większość z nas ma więcej czasu na gotowanie. To sprawia, że możemy przygotować potrawy z różnych zakątków Europy we własnym domu. Oto kilka inspiracji!

Briam, Grecja

Kuchnia grecka jest dość popularna w naszym kraju. Najbardziej znane potrawy to mussaka, tzatziki, souvlaki czy sałatka grecka. Często też przewija się nazwa ryba po grecku, o której prawdziwi Grecy nigdy nie słyszeli. Świetnym przykładem kuchni greckiej jest też briam. Ta potrawa idealnie pokazuje, że w tym kraju proste składniki zamienia się w smaczne i zdrowe dania.

Co jest potrzebne do przygotowania tego dania? 2-3 ziemniaki, 2 bakłażany, 3 cukinie, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, natka pietruszki, pomidory, oregano, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a resztę warzyw w kostkę. Brytfankę smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy na niej ziemniaki, a następnie kolejne składniki. Całość doprawiamy zalewamy wodą i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika do temperatury około 200°C na około 1,5 – 2 godziny.

Currywurst, Niemcy

Niemcy słyną z różnych rodzajów kiełbas. Dlatego nie może ich zabraknąć w składzie jednej z ich najpopularniejszych przekąsek. Currywurst narodziła się w czasach powojennych, gdy w Niemczech brakowało różnych zasobów. Obecnie stanowi jedno z najchętniej zjadanych dań ulicznych w tym kraju. Potrawa jest dość łatwa do przyrządzenia, więc bez problemu może zagościć na naszych stołach. Wystarczy tylko zgrillować lub usmażyć na patelni dowolny rodzaj kiełbasy, odsączyć nadmiar tłuszczu i pokroić w plasterki. Następnie obficie polać sosem i posypać curry. Takie danie można podawać z chlebem lub frytkami.

A jak samodzielnie przygotować sos do currywurst? Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę curry w proszku, a także szczyptę pieprzu cayenne. Wszystko mieszamy, a następnie dolewamy 2/3 szklanki tłoczonego soku jabłkowego. Na koniec należy dodać 200 g ostrego ketchupu i mieszać do zagotowania.

Sałatka szopska, Bułgaria

Kuchnia bułgarska jest bardzo zróżnicowana i można w niej znaleźć inspiracje z Grecji, Włoch, Rosji, a nawet krajów bliskowschodnich. To sprawia, że łatwo z niej wybrać przepis idealny dla siebie. Najbardziej znaną potrawą dla kuchni bułgarskiej jest sałatka szopska. Bułgarzy uważają ją za świetną przystawkę i często podają wraz z rakiją. Ta sałatka popularna jest też w niektórych rejonach innych krajów bałkańskich.

A jak ją przyrządzić we własnej kuchni? Wystarczy tylko pokroić warzywa (3-4 pomidory, ogórek, 2 duże papryki, cebula), polać olejem lub oliwą i wymieszać. Następnie posypać serem szopskim (lub innym słonym rodzajem). Można też dodać natkę pietruszki, 2-3 oliwki lub orzechy włoskie.

Gazpacho, Hiszpania

Hiszpańska kuchnia również dała nam kilka świetnych przepisów. Szczególną popularnością cieszą się tapas, patatas bravas, paella, czy nieco inna wersja omletu. Natomiast w upalne dni świetnie sprawdzi się gazpacho, czyli hiszpańska zupa wywodząca się Andaluzji podawana na zimno.

Jak ją przygotować? Możliwości jest kilka! Najprostszym sposobem jest wrzucenie obranych i umytych warzyw (pomidory, papryka, ogórek, czosnek i cebula) do blendera. Następnie dodanie soli, pieprzu, octu i oliwy oraz włączenie odpowiedniego programu. Tak przygotowaną zupę podajemy z wybranymi dodatkami. Mogą to być oliwa, pokrojone w kawałeczki warzywa, a także podsmażone na oliwie kawałki pieczywa.

Langosz, Węgry

Tradycyjną węgierską kuchnię większość osób łączy oczywiście z gulaszem i langoszem. Obydwa dania są bardzo łatwe do przyrządzenia, więc nawet początkujący kucharze mogą pomyśleć o ich przyrządzeniu. Na gulasz większość osób znajdzie swoją własną recepturę (w moim przypadku najlepiej sprawdza się połączenie pomidorów i papryki). W końcu to danie popularne jest w wielu krajach, natomiast langosz to typowo węgierskie danie, które mieszkańcom tego kraju przypomina dom. To jedna z ulubionych przekąsek ulicznych, którą można znaleźć dosłownie wszędzie w czasie wizyty na Węgrzech. Połączenie smażonego ciasta z czosnkiem, śmietaną i tartym serem jest wyjątkowo uwielbiane w tym kraju. Ta tradycyjna wersja langosza cieszy się ogromną popularnością, ale ciasto można łączyć też innymi dodatkami.

A jak go przyrządzić w domu? Wystarczy ugotować ziemniaki, ostudzić, obrać i zgnieść na puree. Następnie wymieszać je z mlekiem, cukrem i drożdżami. Po 10 minutach dodać mąkę z solą i dolewać mleka aż uzyska się konsystencję ciasta. Wyrabiamy je przez 5 minut i odstawiamy na godzinę. Z tak przygotowanego ciasta formuje się okrągłe langosze, które smaży się na głębokim oleju. Trzeba tylko pamiętać, że to danie jest tłuste i kaloryczne, więc lepiej ostrożnie dobierać do niego dodatki.

 Bruschetta, Włochy

Włoska kuchnia słynie z wielu pysznych potraw. Kto z nas nigdy nie jadł pizzy, spaghetti, lasagne czy risotto? Jednak nie zapominajmy, że w tym kraju możemy znaleźć znacznie prostsze do przygotowania dania. Jedną z nich jest bruschetta, która idealnie nadaje się na śniadanie lub lekką przekąskę.

A jak ją przygotować? Przepis jest banalnie łatwy! Wystarczy tylko pokroić gotowe lub własnoręcznie przygotowane pieczywo (najlepiej sprawdzi się ciabatta, ale może być też inny rodzaj). Następnie nacieramy je ząbkiem czosnku i pieczemy piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 10-15 minut. W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy przez kilkanaście sekund pod przykryciem. Później obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, dodajemy drobno siekaną cebulę, starty czosnek, oliwę z oliwek i przyprawiamy solą z pieprzem. Tak przygotowane rozkładamy na ciepłych kromkach. To podstawowa wersja bruschetty, ale możemy dodać do niej inne ulubione warzywa.

 

Może Cię również zainteresować: