Kilka prostych potraw w różnych zakątków Europy!

Kilka prostych potraw w różnych zakątków Europy!

Podróże to też odkrywanie nowych smaków! Niestety w obecnej sytuacji jesteśmy pozbawieni kosztowania przysmaków lokalnych kuchni w różnych zakątkach świata. Jednak większość z nas ma więcej czasu na gotowanie. To sprawia, że możemy przygotować potrawy z różnych zakątków Europy we własnym domu. Oto kilka inspiracji!

Briam, Grecja

Kuchnia grecka jest dość popularna w naszym kraju. Najbardziej znane potrawy to mussaka, tzatziki, souvlaki czy sałatka grecka. Często też przewija się nazwa ryba po grecku, o której prawdziwi Grecy nigdy nie słyszeli. Świetnym przykładem kuchni greckiej jest też briam. Ta potrawa idealnie pokazuje, że w tym kraju proste składniki zamienia się w smaczne i zdrowe dania.

Co jest potrzebne do przygotowania tego dania? 2-3 ziemniaki, 2 bakłażany, 3 cukinie, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, natka pietruszki, pomidory, oregano, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a resztę warzyw w kostkę. Brytfankę smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy na niej ziemniaki, a następnie kolejne składniki. Całość doprawiamy zalewamy wodą i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika do temperatury około 200°C na około 1,5 – 2 godziny.

Currywurst, Niemcy

Niemcy słyną z różnych rodzajów kiełbas. Dlatego nie może ich zabraknąć w składzie jednej z ich najpopularniejszych przekąsek. Currywurst narodziła się w czasach powojennych, gdy w Niemczech brakowało różnych zasobów. Obecnie stanowi jedno z najchętniej zjadanych dań ulicznych w tym kraju. Potrawa jest dość łatwa do przyrządzenia, więc bez problemu może zagościć na naszych stołach. Wystarczy tylko zgrillować lub usmażyć na patelni dowolny rodzaj kiełbasy, odsączyć nadmiar tłuszczu i pokroić w plasterki. Następnie obficie polać sosem i posypać curry. Takie danie można podawać z chlebem lub frytkami.

A jak samodzielnie przygotować sos do currywurst? Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczkę curry w proszku, a także szczyptę pieprzu cayenne. Wszystko mieszamy, a następnie dolewamy 2/3 szklanki tłoczonego soku jabłkowego. Na koniec należy dodać 200 g ostrego ketchupu i mieszać do zagotowania.

Sałatka szopska, Bułgaria

Kuchnia bułgarska jest bardzo zróżnicowana i można w niej znaleźć inspiracje z Grecji, Włoch, Rosji, a nawet krajów bliskowschodnich. To sprawia, że łatwo z niej wybrać przepis idealny dla siebie. Najbardziej znaną potrawą dla kuchni bułgarskiej jest sałatka szopska. Bułgarzy uważają ją za świetną przystawkę i często podają wraz z rakiją. Ta sałatka popularna jest też w niektórych rejonach innych krajów bałkańskich.

A jak ją przyrządzić we własnej kuchni? Wystarczy tylko pokroić warzywa (3-4 pomidory, ogórek, 2 duże papryki, cebula), polać olejem lub oliwą i wymieszać. Następnie posypać serem szopskim (lub innym słonym rodzajem). Można też dodać natkę pietruszki, 2-3 oliwki lub orzechy włoskie.

Gazpacho, Hiszpania

Hiszpańska kuchnia również dała nam kilka świetnych przepisów. Szczególną popularnością cieszą się tapas, patatas bravas, paella, czy nieco inna wersja omletu. Natomiast w upalne dni świetnie sprawdzi się gazpacho, czyli hiszpańska zupa wywodząca się Andaluzji podawana na zimno.

Jak ją przygotować? Możliwości jest kilka! Najprostszym sposobem jest wrzucenie obranych i umytych warzyw (pomidory, papryka, ogórek, czosnek i cebula) do blendera. Następnie dodanie soli, pieprzu, octu i oliwy oraz włączenie odpowiedniego programu. Tak przygotowaną zupę podajemy z wybranymi dodatkami. Mogą to być oliwa, pokrojone w kawałeczki warzywa, a także podsmażone na oliwie kawałki pieczywa.

View this post on Instagram

Roast Tomato and Red pepper soup served with a slice or two of crusty bread! Ooooh Yeah😜 It’s been freezing here in Melbourne the last few days and this soup is perfect for warming up with👌 It’s crazy how it can be so wet and chilly in Melbourne when there are so many people and animals being affected by fires and the heat in Nsw and Queensland!😢 Sending thoughts and prayers to all those affected by the fires😔💕 Stay safe xxx . . Recipe- serves 5-6 Oven 170 C . 5 large red peppers 1 kg tomatoes 2 red onions 1 1/2 Tsp dried thyme Few sprigs of rosemary 1 whole garlic Salt and pepper 2 Tsp coconut sugar 425 ml veg stock 2 1/2 Tbls red wine vinegar . Heat oven. De -seed peppers, cut into 1/4 and then in 1/2 Cut tomatoes into 1/4 Cut onions into 1/4 Divide into 2 baking trays- Drizzle a good amount of olive oil over and then sprinkle over the thyme, rosemary, salt and pepper.Add the whole Garlic as is. Place in oven and roast for aprox 55mins . Take out, cool slightly. Place into food processor, I did mine in two batches- add the coconut sugar, vegetable stock and red wine vinegar. Process until smooth and creamy. Enjoy hot or cold. . . #roastedpeppers #soup #warming #foodforthesoul #lovefood #f52grams #thrivemags #huffposttaste #plantbased #veganfood #nourish #nutritious #onmytable #buzzfeast #healthydinner #healthspo #veggies #whatveganseat #veganbowl #veganrecipes #simplerecipes #veganfoodshare #tomatoes #wholesome #cleaneats #gazpacho #dinnerideas #veggies #kaylaitsines #comfortfood #f52pairs

A post shared by Chloe Munro (@the_smallseed_) on

Langosz, Węgry

Tradycyjną węgierską kuchnię większość osób łączy oczywiście z gulaszem i langoszem. Obydwa dania są bardzo łatwe do przyrządzenia, więc nawet początkujący kucharze mogą pomyśleć o ich przyrządzeniu. Na gulasz większość osób znajdzie swoją własną recepturę (w moim przypadku najlepiej sprawdza się połączenie pomidorów i papryki). W końcu to danie popularne jest w wielu krajach, natomiast langosz to typowo węgierskie danie, które mieszkańcom tego kraju przypomina dom. To jedna z ulubionych przekąsek ulicznych, którą można znaleźć dosłownie wszędzie w czasie wizyty na Węgrzech. Połączenie smażonego ciasta z czosnkiem, śmietaną i tartym serem jest wyjątkowo uwielbiane w tym kraju. Ta tradycyjna wersja langosza cieszy się ogromną popularnością, ale ciasto można łączyć też innymi dodatkami.

A jak go przyrządzić w domu? Wystarczy ugotować ziemniaki, ostudzić, obrać i zgnieść na puree. Następnie wymieszać je z mlekiem, cukrem i drożdżami. Po 10 minutach dodać mąkę z solą i dolewać mleka aż uzyska się konsystencję ciasta. Wyrabiamy je przez 5 minut i odstawiamy na godzinę. Z tak przygotowanego ciasta formuje się okrągłe langosze, które smaży się na głębokim oleju. Trzeba tylko pamiętać, że to danie jest tłuste i kaloryczne, więc lepiej ostrożnie dobierać do niego dodatki.

View this post on Instagram

#lángos

A post shared by BigHungary (@bighungary2017) on

 Bruschetta, Włochy

Włoska kuchnia słynie z wielu pysznych potraw. Kto z nas nigdy nie jadł pizzy, spaghetti, lasagne czy risotto? Jednak nie zapominajmy, że w tym kraju możemy znaleźć znacznie prostsze do przygotowania dania. Jedną z nich jest bruschetta, która idealnie nadaje się na śniadanie lub lekką przekąskę.

A jak ją przygotować? Przepis jest banalnie łatwy! Wystarczy tylko pokroić gotowe lub własnoręcznie przygotowane pieczywo (najlepiej sprawdzi się ciabatta, ale może być też inny rodzaj). Następnie nacieramy je ząbkiem czosnku i pieczemy piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 10-15 minut. W tym czasie pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy przez kilkanaście sekund pod przykryciem. Później obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, dodajemy drobno siekaną cebulę, starty czosnek, oliwę z oliwek i przyprawiamy solą z pieprzem. Tak przygotowane rozkładamy na ciepłych kromkach. To podstawowa wersja bruschetty, ale możemy dodać do niej inne ulubione warzywa.

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*